Van stelletje naar gezin? Dan veranderen de financien

Een kind kost geld, zo eenvoudig is het. Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kost één kind gemiddeld 15 procent, twee kinderen 25 procent en drie kinderen 29 procent van het besteedbaar inkomen. Althans, bij een tweeoudergezin. Alleenstaande ouders zijn een nog groter deel kwijt aan hun kinderen.

Extra uitgaven
Met name bij het eerste kind heeft u een aantal eenmalige kosten. Tel maar op: babykamer, buggy, wipstoeltje, traphekje, autostoeltje en nog veel meer. Als u alles zelf aanschaft, moet u rekenen op zo’n 1.800 euro. Uiteraard bent u veel voordeliger uit als u spulletjes over kunt nemen of tweedehands koopt. Naast die eenmalige kosten, bent u per maand meer kwijt aan de boodschappen, water en energie. En dan is er nog de kinderopvang die betaald moet worden. Al met al blijft er minder geld over voor andere uitgaven zoals vakanties en uitstapjes. Gaat u of uw partner minder uren werken, dan daalt het inkomen en moet u nog beter letten op uw bestedingen.

Financiële steun voor ouders
Gelukkig komt de overheid u tegemoet met verschillende regelingen. Zo heeft vrijwel iedereen die in Nederland woont en kinderen heeft onder de 18 jaar, recht op kinderbijslag dat per kwartaal wordt uitgekeerd. De bedragen zijn niet afhankelijk van uw inkomen. Wel is de leeftijd van het kind en het aantal kinderen dat u heeft van invloed op het bedrag. En voor kinderen die intensieve zorg nodig hebben, zijn er aanvullende kinderbijslagregelingen. Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming van de overheid waarbij uw inkomen wel meetelt. Hoe meer u verdient, hoe lager het bedrag. Ook uw vermogen is van invloed op het recht op deze regeling. Ten slotte is er de kinderopvangtoeslag, een bijdrage van de overheid in de kosten voor de opvang van uw kind. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is onder meer afhankelijk van uw inkomen. Over toeslagen en kosten voor kinderopvang is veel te doen. Wat er op dat gebied besloten wordt, is onduidelijk zolang er geen nieuwe regering is.

Verzekeringen en sparen
Wat moet u verder financieel regelen als uw kind geboren is? Dat is om te beginnen de verplichte zorgverzekering. U laat uw kind bijschrijven op de polis, maar u betaalt geen premie tot zijn 18e jaar. Klop ook even bij ons aan om andere gezinspolissen aan te passen. Denk aan de aansprakelijkheidsverzekering en de reisverzekering. En dan gaan we ook graag met u in gesprek over een spaarplan. Want uw kind kost meer naarmate hij ouder wordt. De middelbare school en de studententijd zijn dure periodes. Wel zo fijn als u daar al vanaf dag 1 voor gespaard heeft. Nu de rente op spaarrekeningen wat stijgt, loont het weer meer de moeite om geld opzij te zetten.