Senioren willen (niet) verhuizen

Kleinbehuisde gezinnen kijken soms jaloers naar de riante woningen van hun ouders. Kunnen die niet verhuizen naar een klein appartement? Veel senioren voelen die druk, maar besluiten om uiteenlopende redenen om niet te verhuizen. Want die riante woning biedt ook onderdak voor kleinkinderen die komen logeren. Voor een zoon die in scheiding ligt. Voor de jaarlijkse buurtbarbecue en het uitbundige oudejaarsfeest. U wilt bovendien liefst blijven in een woning en een buurt waar u al decennialang woont. Gelukkig schrijft geen enkele wet voor dat u uw woning moet verlaten als u een bepaalde leeftijd gepasseerd bent.

Renovatie en verduurzaming
Toch kan het geen kwaad om na te denken over uw woonsituatie nu en in de toekomst. Want hoe lang blijft uw huidige woning de meest geschikte plek om te verblijven? Een groot huis vraagt om meer onderhoud: van schoonmaak tot reparatiewerk en de tuin bijhouden. Dat lukt vaak nog wel, eventueel schakelt u daar iemand voor in. Ingewikkelder wordt het als er renovatie of verduurzaming nodig is. Dat is kostbaar. U moet uw spaargeld aanspreken of een extra hypotheek of lening afsluiten. Uw woning is daarna meer waard, maar dat vermogen zit vast in het huis. Misschien besteedt u uw geld liever anders aan iets anders. Maar ja, als u vanwege fysieke beperkingen de woning moet aanpassen, is een verbouwing toch onvermijdelijk.

Waar gaat u wonen?
De woning verkopen dan? Financieel kan dat aantrekkelijk zijn. Als de hypotheek al (bijna) is afgelost kan de overwaarde zo hoog zijn dat u voor een kleiner huis geen of slechts een bescheiden hypotheek nodig heeft. Dan komt er heel wat vermogen vrij om leuke dingen mee te doen. Maar ja, waar gaat u dan wonen? Het aanbod aan geschikte woningen voor senioren is niet zo groot. Juist vanwege de situatie op de woningmarkt is het goed om al vroeg de alternatieven te overwegen. Als u in uw buurt wilt blijven wonen, kijk dan regelmatig op Funda of daar iets bij van uw gading te vinden is. En misschien zijn er plannen voor nieuwbouw in de wijk. Dan moet u zich daar tijdig voor inschrijven. Of kunt u samen met andere senioren woonwensen vervullen, bijvoorbeeld in de vorm van een woongemeenschap.

Welkom voor hypotheekadvies
Hoe eerder u zich oriënteert op uw wensen en mogelijkheden, hoe groter de kans dat u tijdig iets vindt waar u met veel plezier kunt wonen. Wij zitten dan klaar om u te adviseren over uw hypotheek. Blijft u liever in uw vertrouwde woning en wilt u die levensloopbestendig maken? Ook dan zoeken wij uit hoe u die verbouwing kunt financieren.