Nu pensioen regelen, straks eerder stoppen met werken

Ondernemers hebben ten opzichte van hun bedrijfsvoering vaak een proactieve en optimistische houding en ook schatten ze hun bedrijfsrisico’s redelijk goed in. Maar voor inkomenszekerheid op latere leeftijd treffen ze gek genoeg lang niet altijd maatregelen. Dat is des te opmerkelijk omdat veel zzp’ers zeggen eerder te willen stoppen met werken. Maar liefst 47% geeft aan op te willen houden voor hun 65ste, 15% voor hun 55ste en 5% zelfs voor hun 50ste. Tegelijk blijkt dat meer dan de helft bang is dat hun pensioeninkomsten straks onvoldoende zijn. Dat geldt al voor de periode na hun AOW. Voor de jaren daarvoor zijn hun financiële regelingen nog minder afgestemd op de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken.

Welke mogelijkheden heeft u?
Wilt u de vrijheid om eerder met pensioen te gaan? Dan is het verstandig om al vroeg na te gaan hoe u die wens financieel realiseert. Want hoe eerder u maatregelen treft, hoe groter de kans van slagen. U heeft verschillende mogelijkheden. Misschien heeft u ooit meegedaan aan een pensioenregeling bij een werkgever. Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien hoeveel u daar heeft opgebouwd en hoeveel AOW u krijgt. Veel pensioenfondsen bieden de mogelijkheid om het pensioen eerder in te laten gaan, maximaal tien jaar voor uw AOW-gerechtigde leeftijd. Dat biedt alvast een mogelijkheid om eerder te stoppen met werken.

Sparen of verzekeren
Een andere mogelijkheid is een prepensioenpot te creëren door sparen en beleggen. Hoe groot de spaarpot moet worden, hangt af van het aantal jaren dat u moet overbruggen en of u het spaargeld ook nodig heeft om pensioen aan te vullen ná de AOW-datum. Verder maakt het uit hoe u de tijd na uw pensionering wilt invullen. Gaat u lange reizen maken of een recreatiewoning aanschaffen? Dan heeft u meer nodig dan wanneer u liever gaat vissen en puzzelen. Ten derde is het mogelijk om een pensioenregeling af te sluiten. Verzekeraars hebben een breed aanbod aan producten, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het voordeel is dat de premie vaak fiscaal aftrekbaar is. Wij kunnen u adviseren over een oplossing die aansluit op uw wensen.

Financieel plan
Vaak blijkt in de praktijk dat zzp’ers verschillende oplossingen kunnen combineren om hun (pre)pensioenpositie te verbeteren. Een financieel plan kan helpen om regelingen op elkaar af te stemmen waardoor u uw doelen gemakkelijker bereikt. Wij bespreken graag met u hoe zo’n plan er voor u uit kan zien.