Jubelton kan niet meer. Hoe helpt u uw kind nu?

Als u uw kind wilt helpen bij de aanschaf van een eerste woning, zijn er nog steeds schenkingsmogelijkheden. De zogenaamde schenkingsvrijstelling eigen woning is per 1 januari 2023 omlaag gegaan naar € 28.947 en wordt volgend jaar afgeschaft. Maar deze schenkingsvrijstelling is niet gebonden aan een familierelatie. Iedereen kan iedereen tussen 18 en 40 jaar dat bedrag schenken. Maar schenkingen van ouders aan hun kind blijven ook daarna mogelijk.

U bent de bank
Ook na 2023 kunt u uw kind eenmalig € 28.947 schenken. De enige voorwaarde is dat hij tussen 18 en 40 jaar oud is. Hij mag zelf bepalen waar hij het bedrag aan besteedt. Wil uw kind een huis kopen, dan kan het bedrag hem al een beetje op weg helpen. Maar misschien is zijn inkomen niet hoog genoeg om de hypotheek af te sluiten die hij nodig heeft. In dat geval kunt u een familiehypotheek verstrekken. U treedt dan op als bank en leent uw kind geld om de aanschaf van een woning mogelijk te maken.

Hypotheekbedrag zelf bepalen
Een familiehypotheek is een officiële hypotheek. De akte legt u daarom vast bij een notaris en u stelt de Belastingdienst ervan op de hoogte. Het voordeel is dat met een familiehypotheek de mogelijkheden wat ruimer zijn. Zo kunt u zelf het hypotheekbedrag bepalen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om meer dan 100 procent van de waarde van de woning uit te lenen en het bedrag voor de kosten koper of een verbouwing mee te financieren. Wilt of kunt u de benodigde hypotheek niet volledig verstrekken? Dan kunt u de familiehypotheek ook combineren met een reguliere hypotheek.

Marktconforme hypotheekrente
Bij het afspreken van de hypotheekrente en de aflossing bent u niet helemaal vrij. Het moet een marktconforme rente zijn en de lening moet binnen 30 jaar stap voor stap afgelost worden, anders komt uw kind niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Met een familiehypotheek heeft uw kind misschien dus wel relatief hoge hypotheeklasten. Maar die kunt u verlichten met een jaarlijkse belastingvrije schenking. Die staat op dit moment op € 6.035.

Vraag ons om hypotheekadvies
Ook zonder jubelton kunt u uw kind helpen bij de aanschaf van zijn eerste woning. Wilt u meer weten of wilt u de hypotheek combineren met een reguliere hypotheek? Neem dan contact op met ons kantoor.