Hoe (on)zinnig is een aansprakelijkheidsverzekering?

Als u schade veroorzaakt bij anderen, bent u wettelijk aansprakelijk en draait u op voor de kosten. Zolang het om een kleine schade gaat, is dat geen probleem. Die kunt u wel vergoeden. Maar de gevolgen van uw actie kunnen veel groter zijn. Bij een flinke materiële schade bijvoorbeeld of als iemand door uw toedoen een ongeval krijgt en daardoor niet meer kan werken. Omdat de kans op een hoge schadeclaim het grootst is in het verkeer, bent u verplicht om wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren wanneer u een gemotoriseerd vervoermiddel heeft. Auto, motor, camper, brommer, het maakt niet uit. U moet WA verzekerd zijn.

Niet verplicht, wel belangrijk
Maar u kunt ook buiten het verkeer om schade veroorzaken. In dat geval kunt u terugvallen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Een AVP is niet verplicht, maar heel veel Nederlanders hebben er een afgesloten. Zelfs al heeft de meerderheid de verzekering nooit gebruikt, het financiële belang ervan wordt wel degelijk gezien. Want stel dat door een onvoorzichtige actie van uw kant iemand voor de rest van zijn leven arbeidsongeschikt raakt. Zijn inkomensverlies kan dan gigantisch zijn en u bent aansprakelijk voor die schade.

Ook voor kleinere schades
U kunt misschien vaker een beroep op de AVP doen dan u denkt, afhankelijk van de dekking die u gekozen heeft. Zo kunt u schade claimen als uw kinderen of uw huisdier schade veroorzaken. Ook schade veroorzaakt bij een vriendendienst, tijdens een spelletje of sportuitoefening valt vaak onder de dekking. Iets geleend van de buren of vrienden? Door onvoorzichtigheid kan daar schade aan ontstaan. Ook die kan vergoed worden op de AVP. De AVP wordt vaak afgesloten in combinatie met de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Samen worden ze ook wel woonverzekeringen genoemd. Al die verzekeringen zou u af en toe moeten laten doorlichten.

Laat uw woonverzekeringen doorlichten
Heeft u nog geen AVP? Of wilt u weten of de voorwaarden en het verzekerde bedrag goed bij u passen? Wij adviseren u over verbeteringen, sluiten een nieuwe verzekering af of passen de bestaande aan. Voor de premie hoeft u het niet te laten. Die is heel betaalbaar. Als u dan toch contact met ons opneemt, bekijken wij als uw adviseur meteen ook uw inboedel- en uw opstalverzekering. Zien we dat u beter of voordeliger verzekerd kunt zijn? Dan hoort u dat meteen van ons.