E-bikes steeds populairder bij dieven

Dat er meer e-bikes gestolen worden, komt onder meer doordat er simpelweg meer van zijn. Bijna 60% van de verkochte fietsen was vorig jaar elektrisch. Dieven slaan het liefst toe op stations en op straat. Daar laten fietsers hun e-bike vaak maar heel even achter en dan zetten ze hem minder goed vast. Toch komt 35 tot 40% van de gestolen fietsen vanuit gesloten ruimtes zoals woningen, garages, schuren en kantoorpanden.?Waar u uw e-bike ook stalt, het is belangrijk om alert te zijn op diefstal.

Diefstal voorkomen
U kunt veel doen om diefstal te voorkomen en veel verzekeraars stellen daar ook voorwaarden aan. Onlangs is er een preventiecampagne van start gegaan onder de naam STAAT-E-LEKKER om fietsers bewust te maken van het diefstalrisico. Zo zorgt u ervoor dat uw e-bike veiliger staat:

Stallen.
Stal uw fiets bij voorkeur in een bewaakte fietsenstalling. Lukt dit niet, kies dan een goed verlichte plek en in drukke gebieden.

Vastzetten.
Of u uw fiets nu stalt in de openbare ruimte, in een bewaakte fietsenstalling of in uw eigen schuur, zet hem altijd goed vast, bijvoorbeeld aan een hek, boom of lantaarnpaal. Doe dat ook als u hem maar heel even achterlaat.

Sloten.
Gebruik altijd twee goede sloten, zoals sloten met het ART-2-keurmerk of hoger: een vast ringslot én een kettingslot. Het kettingslot gaat door het frame én het voorwiel én een vast object, zoals een fietsenrek.

Track&trace.
Slimme fietssloten hebben ingebouwde alarmsystemen of een GPS-tracker. Die waarschuwen bij pogingen tot diefstal en helpen bij het vinden van uw fiets na diefstal.

Accessoires en registratie
Het is dieven niet altijd te doen om uw fiets. Ook de accessoires zijn een geliefde buit. Die kunnen ook gestolen worden als uw e-bike zelf goed vast staat. Laat u uw e-bike achter, neem dan de losse onderdelen of accessoires mee zoals de navigatie-display of een accu die niet is ingebouwd. Is uw fiets toch gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. Het helpt als u dan een goede omschrijving kunt geven van uw e-bike. U kunt met een handige app (foto’s van) het merk, model en framenummer registreren. Nog niet geregistreerd? Doe dat dan vandaag nog.

Kies een goede verzekering
Als uw e-bike gestolen wordt, is dat schrikken. Maar ook een strop want u zit ineens zonder een vervoermiddel dat u misschien dagelijks gebruikt. En kunt u zich zomaar een nieuwe fiets veroorloven? Met een goede fietsverzekering wordt die zorg een stuk kleiner. Als u kunt aantonen dat u de e-bike goed op slot heeft gezet met gecertificeerd sloten, kunt u in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Er zijn verschillende verzekeringen waar u uit kunt kiezen. Wij adviseren u graag over de polis die past bij uw wensen.